Jak stylově a prakticky zařídit jídelnu?

Jídelna je místností, kde se hned po obývacím pokoji schází rodina nejčastěji. Mělo by se tak jednat o reprezentativní a komfortní prostor, kde se pohodlně najíte a posedíte. Málokdo si však může dovolit samostatnou jídelnu. Nicméně pro útulný jídelní kout by měl být prostor vždy jasně vymezen.

Jídelna versus jídelní kout

V moderních domácnostech, a to ať se jedná o byty či domy, tvoří jídelna či jídelní kout většinou předěl mezi kuchyní a obývacím pokojem. V případě samostatné jídelny je nejčastějším řešením volný průchod mezi kuchyní a jídelnou tak, aby byla příprava a zakládání stolu včetně servírování co možná nejpohodlnější. Častým řešením je však i výklenek z kuchyně do jídelny, skrze který se může jídlo servírovat a hostitel tak neztrácí kontakt s návštěvou či rodinou. Velice populárním řešením je ale předěl pomocí ostrůvku nebo baru, který prostory navzájem odděluje. A to nejen v případě samostatné jídelny, ale i u jídelního koutu. Zajímavým řešením je i napojení desky jídelního stolu na bar nebo ostrůvek.

Pokud jídelní kout tvoří prostřední část mezi kuchyní a obývacím pokojem, je možné jej oddělit i vizuálně, a to pomocí odlišné barvy zdi či pomocí tapety, dále použitím jiného druhu či odstínu podlahové krytiny. Co by však mělo navazovat na sousední prostor je styl nábytku. Obecně platí pravidlo, že by se vzájemně nemělo mísit více stylu či barev. Držte se proto raději podobných odstínů, materiálů a designu. V případě, že chcete jídelní část opravdu zdůraznit, nabízí se možnost využití vyvýšeného pódia. Samozřejmě že jídelní stůl můžete umístit i ke zdi, ale to jen za předpokladu, že to jinak skutečně nejde. Jídelní stůl by měl být vždy umístěn v prostoru tak, aby sedící měli kolem sebe dostatek místa.

Tři základní prvky jídelny

Ano, jídelní část se skutečně skládá ze tří základních prvků, a to jídelního stolu, židlí a osvětlení. Je jen na vás, zda vytvoříte z některého ze zmíněných prvků dominantu či je umístíte tak, aby působily vyváženě. U osvětlení je dobré myslet na takové, které poskytuje dostatek světla, ale zároveň dokáže během večeře navodit i intimní atmosféru.

Jaký zvolit stůl a židle?

Středobodem jídelny je však většinou jídelní stůl. Při jeho výběru byste se měli odrazit od počtu osob, které u něj budou sedávat nejčastěji – samozřejmě předpokládáme maximální počet. Pokud si to můžete dovolit, zvolte raději velký a dostatečně prostorný stůl. Minimálním rozměr jídelního stolu je však pro čtyřčlennou rodinu 80 x 120 cm, neboť jedna osoba by vždy měla mít pro sebe místo alespoň 40 x 60 cm.

Dobrou vychytávkou jsou rozkládací stoly či stoly s nastavitelnými sklopnými deskami nebo se zasouvacími plochami. Ušetříte tak prostor, ale zároveň jste připraveni pro příchod návštěvy. Větší prostor vám taktéž poskytne stůl kulatý, který je nejčastěji o průměru 105 nebo 120 cm. Vybrat si pak můžete z varianty klasických čtyř nohou nebo desky ukotvené na podstavci uprostřed stolu. Tipem pro menší domácnosti je výpomoc pomocí praktického servírovacího stolu, který vám ušetří plochu na jídelním stole během stolování.

Při výběru židlí je důležitým aspektem především pohodlí. Design, materiál a barva židlí souvisí s celkovým konceptem vybavení nejen jídelní části, ale celkového prostoru, kde se jídelní kout nachází. Pokud máte vše laděné do stylu Provence, pak si rozhodně nepořizujte nic v industriálním stylu.

Z materiálů je stále nejoblíbenější dřevo – masiv či dýha. Do popředí se ale dostává i neotřelá kombinace dřeva s ocelí či nerezem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *