Jaký vybrat nábytek do kuchyně?

Výběr nové kuchyně je vždy složitým a zdlouhavým úkolem. Jakými pravidly se řídit? Jak zvolit nejlepší kombinaci, tak aby mi kuchyně vyhovovala? Na tyto a další otázky, které musí řešit každý, kdo vybírá novou kuchyni, se vám pokusíme odpovědět v následujícím článku.

Při výběru nové kuchyně je nejdůležitější určit prostor, který je na kuchyni k dispozici. Nejčastějším případem, převážně v malých bytech, je rovná kuchyňská linka s dřezem, deskou na přípravu surovin, sporákem, malým prostorem pro spotřebiče a skříňkami nahoře a dole. Pokud vlastníte menší rodinný domek, vaše kuchyňská linka může být ve tvaru „L“. Tento typ nabízí daleko více prostoru pro spotřebiče a všechny další věci potřebné při vaření. Poslední variantou pro ty, kteří vlastní větší domky nebo byty je kuchyňská linka ve tvaru „U“. Zde už není nad čím přemýšlet a vaší fantazii se meze nekladou.

Pojďme se podívat na několik důležitých bodů, na které byste se měli zaměřit při výběru nové kuchyně.

Prostor pro přípravu surovin

Prostor pro přípravu surovin by měl být dostatečně velký tak, aby se vám zde vešly všechny potřebné věci včetně nožů nebo misky na nakrájené maso. Po ruce byste měli mít také lednici, abyste během vaření oběda nenachodili v kuchyni kilometry.

Podklad by měl být dost odolný na to, aby bez újmy vydržel občasné říznutí nožem a lehce omyvatelný. Dbejte také na dobré osvětlení, abyste na krájení viděli a nepřišli při porcování masa k újmě na zdraví.

Deska by měla alespoň o 1cm přesahovat skříňky, když se vám podaří něco rozlít, nebudete muset utírat celé dvířka.

Sporák

Sporák by měl být umístěn ideálně mezi “přípravnou” a dřezem. Při vaření tak budete nádobí z jedné strany brát a na druhé straně rovnou odkládat do dřezu. S touto taktikou opět ušetříte několik kroků a vaření bude zase o něco méně náročné.

Typ sporáku je čistě na vás, nicméně doporučujeme moderní indukční sporáky, které se lehce čistí a nemusí se dlouho před vařením zahřívat. Nezapomeňte zvolit příhodnou digestoř, která zabrání zápachu z vaření v bytě.

Spotřebiče

Při hledání vhodného prostoru pro spotřebiče myslete hlavně na jejich funkci. Například kávovar by měl být blízko stolu, abyste horkou kávu nemuseli nosit přes celou kuchyni. Spotřebiče a jiné nástroje, které používáte přímo k vaření, jako jsou různé mixéry či digitální váhy mějte zase po ruce tam, kde připravujete suroviny. Mikrovlnnou troubu či toustovač umístěte raději někam ke kraji linky, zbytečně by při vaření překážel.

Dřez a odpadkový koš

V žádné kuchyni nesmí chybět dřez, praktický při napouštění vody do hrnců a odkládání použitého nádobí. I když máte v kuchyni myčku, dřez se vám bude určitě při vaření hodit. Samozřejmostí je nerezový materiál a příslušná hloubka, aby dřez pojal co nejvíce nádobí. Když zvolíte příliš malý dřez, budete muset během vaření nádobí průběžně umývat či ho přeskládávat do myčky. Je lepší v klidu uvařit a špinavé nádobí řešit až po dobrém obědě.

Blízko dřezu se musí také nacházet prostor pro odkládání umytého nádobí s odkapávačem, který svede vodu zpět do dřezu.

Pod dřezem je ve většině domácností odpadkový koš či čisticí prostředky. Na tomto není co měnit. Koš přímo pod dřezem vám opět ušetří pár nadbytečných kroků v kuchyni. Odpadkový koš můžete umístit také do některé z dalších spodních skříněk či na bok kuchyňské linky.

Skříňky a úložné prostory

Vše co potřebujete k vaření, byste měli mít hned po ruce, ať už mluvíme o různých hrncích, nádobách či talířích. Většinou jsou tyto věci uloženy v horních skříňkách, ty těžší pak v dolních pod pracovní plochou. Na tomto zvyku opět není co měnit a můžeme jen doporučit různé pořadači či otočné stojany na nádoby, které vám ušetří čas při hledání hrnců v zadních částech skříně.

Materiál opět volte dle ostatního nábytku v kuchyni a tak, aby byl co nejlépe omyvatelný. Výplň dveří je zase volbou jen na vás, doporučujeme ale co nejméně volit sklo. Jak známo, sklo je průhledné a jde přes něj vše vidět. Každý špatně srovnaný talíř nebo sklenička budou kazit celkový dojem z vaší jinak skvěle uspořádané kuchyně.

Závěrem

Myslete hlavně na své předchozí zkušenosti. Každý, kdo rád vaří a v kuchyni se pravidelně pohybuje, sám nejlépe ví, jak kuchyni nakombinovat, aby mu vyhovovala. Dnešní kuchyňská studia zvládnou vyrobit kuchyni na míru a vyhovět každému vašemu požadavku. Nemusíte se tedy omezovat a krotit svou fantazii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *