Jídelní stůl – na co si dát pozor při výběru?

V žádné rodině by neměl chybět jídelní stůl. Je to místo, kde se schází celá rodina, kde trávíme příjemné chvíle i s hosty. Jídelní stůl je odpradávna vnímán jako komunikativní prvek. Jaký vybrat, abychom se u něj cítili opravdu dobře?

Roli hraje velikost i tvar

Na našem trhu dnes najdeme různé velikosti i rozličné tvary od těch klasických čtvercových až po oválové a či kulaté. Jedny jsou vhodnější do menších prostorů, jiné krásně vyniknou ve větších místnostech. Asi nejoblíbenějším tvarem stolu je obdélníkový. Není náročný na prostor, jeho výhodu je i to, že se dá přisunout ke zdi. Oproti tomu kulatý stůl či oválný vyžaduje větší prostor, proto jej pořizujte jen v případě, kdy máte k dispozici větší jídelní prostor.

Jak velký by měl být ideální stůl?

To, jak bude stůl veliký, určuje nejen prostor, který máme k dispozici, ale i počet osob, který u něj budou sedávat. Ideální je šířka 90 centimetrů. Ovšem ne každá domácnost si může takto široký stůl dovolit. Pak je dobré vycházet z toho, že každý stolovník by měl mít pro sebe prostor 60×40 centimetrů. A jak by měl být stůl vysoký? Obvyklá výška se pohybuje mezi 72 až 76 centimetry.

Jaký materiál volit?

Tady záleží na našem vkusu, na tom, jaký se nám do našeho interiéru hodí, přihlédnout bychom však měli i k jeho praktičnosti. Dřevěný stůl přinese do vašeho domova příjemnou a teplou atmosféru, dřevo je příjemné na omak a také se dobře udržuje. Lakování zajistí jeho odolnost a stálobarevnost.

Skleněný stůl se výborně hodí ke kovu, kombinovat se dá ale i se dřevem nebo kamenem. A samozřejmě je hojně využíván v moderně zařízených interiérů – je vzdušný a působí nadčasově. Může však působit také chladně. Eliminovat chlad může dřevěný rám a do něj vsazené sklo. Sklo je také samozřejmě náročnější na údržbu a není vhodné do rodin s malými dětmi.

Kdo má židli bydlí…

K jídelnímu stolu patří i vhodně zvolená židle. Ta by měla být pohodlná, ideální jsou s loketními opěrkami. Opěrák by pak neměl být úplně rovný – měl by svírat úhel 95°. Sedák by neměl být nepříliš tvrdý – ideální je polstrování. Pokud však vyberete židle bez něj, můžete nepříjemnou tvrdost vyřešit zakoupenými sedáky, které dnes seženete v nejrůznějších provedeních. A tak nenaruší celkový dojem jídelního koutu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *